tilberedning og kvalitet

DE SARTE OLIER

Kvalitet opbevaring og tilberedning gør en massiv forskel.


Vi skal have fedt i vores kost. Der har i mange år været en tendens til at spise fedt-fattigt. Det er naturligvis vigtigt at undgå de forkerte fedtstoffer og for at få tilpas mængde af de rigtige.  Men faktisk feder kulhudrater også. Får vi for mange kulhydrater lagres det som fedt på maven og sidebenene.

60 % af den menneskelige hjerne består af fedt. Fedt indgår i en række vigtige processer i kroppen, som feks. hormonbalancen, opbygningen af cellemembraner og kommunikation mellem cellerne, og er en vigtig kilde til energireserver, nervesystemet, stofskiftet og immunsystemet. Fedt er en forudsætning for optagelse og udnyttelse af kostens fedtopløslige vitaminer A, D, E, og K.

Olivenolie er en af de bedste kilder til de livsvigtigeomega tre fedtsyrer som gavner dit nervessystem og  dit blodkredsløbssystem. Men det at stege maden i olivenolie eller andre sunde olier er ikke måden at få dem tilført på.

For at opnå det skal du bruge olien uopvarmet i salater og dressinger, eller kommen den i suppen til sidst eller dyppe brødet deri som de gør i syden.


Når vi steger i olier


Er det vigtigt at undgå overopohedning. Hvis olien ryger på panden eller i wokken så kasser den og start forfra.


Vælg den rette olie


Dernæst er det er vigtigt at vælge den rette olie til stegning. Den skal have en høj tollerence for opvarmning. Det har oliven olie på grund af det høje antal antioxidanter. Den populære uraffineredé rapsolie bør ikke benyttes til steging. Kokosolie (eller fedt) også velegnet til stegning. Kokosole er fast ved stuetemperatur og det er en god indikator for høj varmetollerence. Hvis du sætter olivenolie i køleskabet bliver den som regel også fast. Det gør rapsolie ikke.

Der findes et utal af gode kilder til olier både til uopvarmet brug og til stegning.

Vælg aldrig de raffinerede olier. De er direkte sundhedsskadelige. Vær opmærksom på at kokos og palmeolie selv om den er økologisk godt kan være raffineret varmebehanmdle og bør der for ikke bruges.


Læs mere om sunde olier og fedtstoffer på min hjemmeside.

Desuden:

Frede Damgård (helseseministeriet) udførlig tekst om fedt


Tabel med forsklllige oliers rygepunkt (max. tilberedningstemperatur):

Super sundt

sørg for at få

Begræns

usundt/ belastende for kroppen

Undgå

Meget usundt

Olie i dresinnger

stegning ved høje temperaturer. f.eks sautering.

Hærdede og forarbejdede fedtstoffer i færdigretter

gode olier i smoohties


friturestegt mad, færdigretter (pizza) chips (også øko og rodfrugtchips

kværn olieholdige frø i en kaffekværn og kom dem på morgengrød


smørbare blandingsprodukter

en sjat olie i supper og andre varme retteradvokadoMandler nødder solsikkekerner som bare tyggesgode olier fra kvalitetskostilskudMacadamia nøddeolie


Olie

Kvalitet

Rygepunkt

Rapsolie

uraffineret

107°

Solsikkeolie

uraffineret

107°

Smør

økologisk

150°

Olivenolie

uraffineret/

ekstra jomfru

koldpresset

160-207°

Kokosolie/fedt

uraffineret

204°

Palmeolie

uraffineret

235°