phytoterapi

Hvad er phytoterapi?


Phyto er græsk og betyder plante. Phytoterapi er læren om, hvordan man bruger lægeplanter til behandling af mennesker, om lægeplanters virkning på den menneskelige organisme, og om hvordan man med enkle metoder kan afhjælpe symptomer og hjælpe kroppen til at genfinde sin egen sundhed. Det, der i gamle dage hed plantemedicin eller urtelægekunst.


Den moderne phytoterapi bygger på den nyeste forskning i urternes egenskaber og aktive stoffer med respektfuldt hensyn til gamle kinesiske, indiske, amerikanske og europæiske urtetraditioner.


Behandlingen gør brug af lægeplanternes evne til at genskabe den helbredsmæssige balance i kroppen, både ved at rette op på symptomerne og understøtte kroppens egne helbredende kræfter.

Urterne ordineres i form af ekstrakter, urtete, kapsler, tabletter til indvortes brug eller cremer, salver og omslag til udvortes brug.


De lægeplanter, der anvendes, har i de fleste tilfælde en tusindårig historie bag sig, og nogle kommer fra så fjerne egne som Kina, Indien, Syd- og Nordamerika, men mange kender vi også fra vores egen del af verden, hvor der har været tradition for at bruge lægeurterne i de europæiske klostre, indtil de af religionspolitiske grunde blev nedlagt.


Indtil for en menneskealder siden var det naturmedicin, der stod på apotekernes hylder, men den syntetiske medicins fremmarch efter 2. verdenskrig har betydet, at brugen af lægeurter næsten er gået i glemmebogen i de industrialiserede lande. Det er der heldigvis ved at blive ændret på i disse år, hvor der foregår en omfattende forskning verden over i urternes virkning, og hvor uddannelse i phytoterapi som behandlingsform vinder stadig mere indpas for at sikre en professionel og kvalificeret brug af lægeplanterne.